3 Ağustos 2013 Cumartesi

Nietzsche Ağladı,sonra?

Önceki postlarımda bahsettiğim gibi bi süre önce Irvin D.Yalom'dan Nietzsche Ağladığında'yı okudum.Kitap hakkında beklentilerimi yükseltmeme değmiş,oldukça etkilendim.

Ama en büyük sürpriz kitabın sonunda yazarın notunda saklıydı.Olaylar -neredeyse hepsi olmak üzere- ve kişiler gerçekmiş.Tamam , Sigmund Freud ve Friedrich Nietzsche'nin çizgi film karakteri olmadığının farkındayız. Ama kitabın baş kahramanı Josef Breuer !!! Psikanaliz ve psikolojide ''histeri''nin hipnozla ve terapiyle düzelmesinde oynadığı büyük rol, tıp dünyasına yaptığı tüm katkılar, hepsi ciddi ciddi olmuş. Kitap bitince ufak çapta bi şok geçirdim sırf burdan yola çıkarak.
Ve bir diğer şok : Lou Andreas-Salome.... İnanılmaz.Kitaptaki Freud-Breuer-Nietszche-Paul Ree dörtgeninin yegane köşegeni o  olsa gerek :)
Ya da ortak noktası diyelim. Bu da gerçek,şaka değil yani !!

Burdan da şu sonuç çıkıyor,Kitaptaki Mathilde ve Max karakterleri dışında sanıyorum ki tüm kişiler+olaylar+mektuplaşmalar gerçek.

 Bu noktada sizin de tüyleriniz ürperdi,kabul edin.

Kitabı bitirdikten sonra kitaplığımda düzenleme yaparken bir de ne buldum ?

Françoise Giroud'un ''LOU : Özgür bir kadının öyküsü '' adlı biyografisini.(yıllar önce , Nietzsche'yle henüz kaynaşmamışken Tüyap Kitap Fuarı'nda rastgele aldığım bir kitap olduğunu sonra düşününce hatırladım.)

Kitabın arkasında yazan açıklamayı aynen yansıtıyorum,ilgilenip ilgilenmemek size kalmış :)

''Üstün bir zekaya,olağanüstü bir güzelliğe sahip olan Lou Andreas-Salome,1861'de St.Petersburg'da doğdu.Döneminin önde gelen düşünür ve sanatçılarını baştan çıkaran kadınlardan biri oldu.

Nietzsche,Rainer Maria Rilke,ona delice tutkundular.Freud onun çekiciliğine kendini kaptırmıştı....

.....Françoise Giroud;Lou,Özgür bir kadının öyküsü'nde , onun hastalıklı iffet duygusunu açıklayabilecek bir sav ileri sürüyor....

Lou Andreas-Salome,bir yazar;yaşadığı Almanya'da çok saygın bir psikanalist...Avrupa'nın ilk özgür kadınlarından biri....Kalemi ona maddi bağımsızlık ve sosyal konum sağladı.Ama asıl başyapıtı,bizzat kendisiydi.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder