19 Temmuz 2013 Cuma

Çırağan Sarayı Sergilerinden-Sera Üzel


Sevgili okurlar,

Bugün resmi olarak okulla ilgili halletmem gereken her şey bitti sayılır. Dolayısıyla ben de hiç beklemeden galerilerde/sergilerde ne var ne yok diye arayış içine girdim.
Bakın bugün nerdeydim:

Mekan:Çırağan Sarayı.
Event:Yaz Galası öncesi sezonun son sergisi.
Sanatçı: Sera Üzel
Sergi: Işık ''Lu''


''Lu'' nedir mi? ''Lu'' eski dillerde ışık/ışıklı anlamını vermek için cümlenin yapısına göre sözcüğün sonuna veya başına gelen eklerden ibaret.

Işık(lı) teması eserlere nasıl mı yansımış?

Sanatçı , ilhamını ikonografik unsurlardan ve dini mitlerden almış . Yani her resmin içinde dinsel unsurlar gizli.
Ama aynı zamanda resimde izlediğimiz insanlar birer ikon ya da en basit haliyle bizler,çevremizdekiler.
Bunu bulmak sorumluluğu ise tamamen izleyiciye bırakılmış.
Her eserde en az iki insan resmedilmiş. Şaşalı , gösterişli ve etrafta bir yüceliğin kol gezdiğinin habercisi olan kıyafetler var üzerlerinde. Belli ki hepsi kral/kraliçe,sultan/hükümdar...
Ve bir ikinci dikkat çeken nokta da hepsinin gözleri kapalı.
Açıklamalar incelendiğinde bu ''gözleri kapalılık'' durumunun da meğer özel bir mesajı varmış.

Biz insanlar,yaşadığımız yerden uzaklaştırılmış,yabancılaşmış ve yabancılaştırılmışızdır. Fark etmesek de,bir zaman bir yerlerde bir şekilde uzağızdır gerçekliğe. Uzağızdır çünkü ya uzaklaşmaya zorlanmışızdır, ya da en sade haliyle uzak kalmayı seçmişizdir. Ama bir gün gelecektir ki,hepimiz gerçeğin sinir bozuculuğuna ve zamanla harmanlanıp,akıp gitmesine katlanamaz hale geleceğizdir ve gözlerimizi bir anlığına da olsa kapayacağızdır. Ve evet,kendi isteğimizle.

Sera Üzel, özetle yoğun olarak din , antisemitizm , hükümdarlık temalarını işlediği bu eserlerinde bizlere fırça darbeleriyle bu gibi gizli mesajları vermeye çalışmıştır.

Eserler yaratıcı ve bir o kadar da eğlenceli.

Olur da işiniz bir gün Beşiktaş/Ortaköy'e düşecek olursa, Çırağan'a uğramadan gitmeyin. Uğrayın,sergiyi gezin,otelle palace arasında mekik dokuyun,bir yandan da etraftaki muazzam mimariden büyülenin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder