27 Temmuz 2013 Cumartesi

Paskalya'da İstanbulModern Kavuşması

Tüm Paskalya tatilim boyunca beklediğim gün sonunda geldi.
Akşamüstüne yaklaşırken , güzel bahar havasının eşliğinde Modern'i yeniden keşfe dalmak için evden çıktık.

Herhalde havanın açmasıyla bütün İstanbul kendini sokaklara atmış olmalı ki,Karaköy'e neredeyse 1.5 saatte ulaştık. Radyo'da bile anons ettiler 'tarihin trafiği' diye . Epey can sıkıcıydı,o yüzden atlıyorum yol bölümünü.

Yoğunluk , zamansızlık biraraya gelince bırakın İstanbul Modern'i , herhangi bir sergiye gitmek bile hayal oldu derken tatilim araya girdi ve beni eski düzenime soktu böylece.

Evet,ilk olarak hangi sergileri kaçırmışım ondan bahsedeyim.

4 sergiyi 2 saate yayarak gezdik,sindirdik işte kendileri:

-''Geçmiş ve Gelecek'' : Açıkçası aralarında en kendinize yakın bulacağınız ve ilgileneceğinizi düşündüğüm bu.Çünkü kronolojik bir akışla Türkiye'de üretilen modern ve çağdaş sanatın ilk günden bugüne geçirdiği dönüşümden bahsederken,gelecekte bizlerin referans verebileceği mümkün yaratıcı ifade olanaklarına/alanlarına birikimler işaret ediyor. Yani biz gençler için birebir , gezilmesi şart.Üstelik hem tarih bilincimizi tetikleyip,uyandırmak hem de geleceğe yatırıma start vermek için oldukça elverişli bir atmosfer diyebilirim. Hem birçok bilinmedik/yanlış bilinen noktalar da aydınlanıyor tarihsel içerik sayesinde.
Örneğin ilk modern heykeltraşlar ve ressamlar birliği 1929 tarihinde kurulmuş.Ben çok daha geç kurulduğunu düşünmüştüm halbuki.Ve Osmanlı paşalarının tablolarından Burhan Doğançay'lara Bedri Rahmi Eyüboğlulara dek uzanan bir kadro var karşınızda,ilgilenmemek elde değil .

 
-''Modernlik?Fransa ve Türkiye'den Manzaralar'': Gelelim 2.sergimize. Adından da anlaşılabileceği üzere Fransız/Türk sanatçıların biraraya gelip oluşturduğu güzeller güzeli karma sergi oluyor kendisi.Modern sanatın dibi de diyebiliriz.Serginin asıl amacı ''modernleşmenin günümüz sanatına etkilerini araştırıp ,bir yandan da yansıtmak''mış.[Buradaki kavram karmaşası tehlikesine düşmemenizi tavsiye ederim,zira ''modernite''nin etkilerini değil,''modernleşme süreci''nin etkilerini araştırmak amaç. (!) Yani -halen- oturmamış bir süreç zaten onları araştırmaya iten.Neyse bırakalım bunu sanatçılarımıza.Let's move on.] 16 Mayıs 2013'e kadar devam ediyor .

-''Prix Pictet:Güç'' : 3. sergi , fotoğraf sergisi. Fotoğrafla vakit bulabildikçe yakından -çok çok yakından- ilgilenmeye çalışan biri olarak benim için en önemlisiydi gezdiklerim arasında. Üstelik serginin başlığı bkz.Prix Pictet günümüzün en önemli fotoğraf ödüllerinden.Bu seferki sergimizinse amacı, toplumsal ve çevresel sorunlar karşısında izleyicide kolektif bir bilinç yaratmak. Yarışma 4. yılında paradoksal ve oldukça yoğun bir kavram olan 'güç' merkezinde toplanmış. Sanırım bunu paylaşmadan edemeyeceğim. Gözüme ilişti ve o kadar doğru ve anlamlı ki , insan bir saniyeliğine de olsa duraksıyor şöyle bi' : '' Felaketlere ve umutsuzluğa yol açan güç,aynı zamanda umudun ve yenilenmenin de amacı.'' Gerisi size kalmış. Tavsiye ediyorum dememe gerek yok sanırım ?
[28 Nisan 2013'e kadar devam ediyor.]


-''VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi Sunar: LÜTFEN RAHATSIZ ETMEYİN '' : Tam tamına tatil kavramı üzerine bir sergi. VitrA ve Türk Serbest Mimarlar Derneği'nin düzenlediği sergi,Türkiye çağdaş mimarlık ortamını belgelemeyi ve tartışmayı hedefliyor. Bu seferki,VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi'nin ikinci serisi.İlkinde doğrudan ticari yapılara odaklanılmıştı.Yeni teması ise ''turizm yapıları''. Sergi,tatil mekanlarına ironik göndermeler yaparken , bir yandan da turizm yapılarıyla soyut bir ilişki kuruyor. Örneğin bizim gerçek anlamda bayıldığımız bölümü paylaşmak gerekirse; sanatçılardan biri Türkiye'deki (Foça'daydı sanırım) ilk tatil köyünün 2004 yılında kapanması ardından,insansızlaştırılan bu mekanın tekrar doğanın eline geçişine ayna tutmuş.Yani: ''Gerçekte zaten doğaya ait olanı,tekrar doğaya -farkında olmadan- iade ediş'' söz konusu. İlk bakışta fazlaca tenha ve bakımsız gibi görünen güncel resimleri görünce bir üzülüyor insan ama sonra daha demin dediğim üzerine yoğunlaşınca (ki zaten sanatçı da bunun üzerinde yoğunlaşmamızı istemiş) neredeyse seviniyorsunuz.Bu çalışma gibi daha birçok yaratıcı bölümden oluşuyor dizinin ikinci sergisi. Hazır yaz ayları da yaklaşmışken ve hepimiz ''TATİL'' diye kıvranmaktayken iyi gelir,serinletir :)

[7 Nisan 2013'e kadar devam ediyor.KAÇIRMAYIN ! Ve daha fazlası için : vitracagdasmimarlikdizisi.com ]


 
 
 
Sergi ziyafetinden sonra artık klasikleşen after-visit geleneğimizi de gerçekleştirdik.
bkz.İstanbul Modern Cafe.
 
Num num num.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder