27 Temmuz 2013 Cumartesi

Festival Encounter

Bir 18 Haziran akşamı.

Yer:Topkapı Sarayı Aya İrini Kilisesi.

Etkinlik Adı:40.İstanbul Müzik Festivali ''Festival Buluşması'' Galası

Kemanda; Renaud Capuçon

Viyolonselde; Daniel Müller-Schott

ve aynı zamanda ''benim'' de enstrümanım olan piyanonun başında ; Anika Vavic.

'Klasik müziğin efsanevi temsilcilerinin başını çeken 3 dahiyle ; onlar yukarda : sahnede ; biz aşağıda ; kilisenin gotik atmosferinin içinde kaybolmuş halde ,  başbaşayız'

Yukarıda adını saydığım sanatçılara ve şimdiye dek ne yapıp ne yapmadıklarına kısaca bir göz atacak olursak . [Böylelikle İstanbul'un o akşam nasıl bir yıldız yağmuruna tutulduğunu daha iyi anlarız yeniden .]


Renaud Capuçon 



-1967 yılında Chambery'de doğan Renaud Capuçon,Paris Konservatuar'ında Gerard Poulet ve Veda Reynolds'ın öğrencisi oldu.


-1992'de oda müziği alanında birincilik ve 1993'te kemanda ,jüriden özel takdirle birlikte birincilik kazandı.


-Genç yaşında dünya çapında üne kavuşan Capuçon,bugüne kadar Berlin Filarmoni,Leipzig Gewandhaus Orkestrası,Dresden Devlet Orkestrası ve Londra Senfoni gibi dünyanın başta gelen orkestralarıyla konserler verdi.


-2011'deyse Fransız Devleti tarafından ''Şövalyelik Nişanı'' ile onurlandırıldı.


Daniel Müller 




-Teknik göz alıcılığı ve eşi benzeri olmayan yeteneğiyle Daniel Müller-Shott müzik dünyasında kendine çoktan sağlam bir yer edindi.


-1976 Münih doğumlu sanatçı,Walter Nothas,Heinrich Schiff ve Steven Isserlis ile çalıştı ve Anne-Sophie Mutter Vakfı'ndan burs kazandı.


-1992 yılında 15 yaşındayken ; Moskova Uluslararası Tchaikovsky Yarışması'nda birincilik kazandı.


-Sanatçı,2013 yılında ise Benjamin Britten'in Viyolonsel Senfonisi'ni kaydedecek.


-Gençlerin müziğe yönelmesini teşvik eden sanatçı,arkadaşı Lars Vogt'un fikir babası olduğu 'Okullarda Rapsodi'' projesinin de öncülerinden biri.


Anika Vavic 






                                                               


-16 yaşında Viyana'daki Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi'ne başlayarak Noel Flores'in öğrencisi oldu.


-Aynı zamanda Elisabeth Leonskaja,Lazar Berman,Oleg Maisenberg,Alexander Satz ve Mstislav Rostropoviç'ten büyük sanatsal ilham aldı.


-2001 yılında Viyana'da gerçekleştirilen 2.Steinway Yarışması'nda birinci oldu ve ayrıca en iyi Haydn Yorumu ödülünü aldı.


-Anika Vavic,Viyana Konzerthaus'ta 2003'te ilk kez sahneye çıktığında,Tchaikovsky'nin Si bemol minör Piyano Konçertosu'nu seslendirdi.


-İlk albümünü Brezilyalı topluluk Amazonia Dörtlüsü ile kaydettikten ve ''Yükselen Yıldızlar'' turnesinin kaydı yayınlandıktan sonra Beethoven,Schumann,Chopin ve Prokofiev'in eserlerinden oluşan güncel resital programı Gramola etiketiyle piyasaya çıktı.Eleştirmenlerden olumlu eleştiriler almakla birlikte,albüm müzikseverler tarafından büyük beğeni topladı.



Konsere geri dönecek olursak...Festivalin aynı zamanda sayılı ''özel'' gecelerinden biri olarak kabul edilen o gecede ; tam bir yaz akşamı rüyası yaşandı Aya İrini'de...

Her zaman dediğim gibi: 'kaliteli' müziğin keyifli ol(a)mama gibi bir durumu yoktur.

Güzel müzik,çok güzel müzik.


Her yaz IKSV'nin Caz/Klasik Müzik Konserlerine gitmezsem olmaz.Çünkü o tadı bir kez alınca insan üst üste gitmek istiyor her seferinde..

Bu sefer de farksızdı.

Gittik,gördük,dinledik,beğendik,keyiflendik..sonra yine keyiflendik..

Çok keyifliydik anlayacağınız :)

 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder