27 Temmuz 2013 Cumartesi
Weimar yolcusu
Weimar; Şehr-i Kalem
Okuduğum bir metinde Weimar hakkında böyle demişti yazar.
Ve haklı.
Evet,hepinize güzeller güzeli bir haberim var. 18 - 31 Ağustos'ta Weimar'dayım. Nerden mi çıktı bu ? Hemen kısa bir feedback geçeyim.
bu sene 5 kişi Weimar Jena Akademie'nin ,,Schülerseminar'' yani en büyük organizasyonlarından biri olan Öğrenci Semineri için seçildi.5 kişi de öyle rastgele seçilmiyor tabii. [burada kendimi övüyorum dikkat ! ] Abiturlara bakılarak öğrenci seçimi yapılıyor öğretmenler tarafından.Sonrası ise öğrencilere kalmış : Motivationsschreiben ve Lebenslauf diye iki bölüme ayırdığımız bir başvuru mektubu yolluyoruz bizler ve sonra Akademi bize geri dönüş yapıyor. Bu sene tüm Avrupa'dan toplam sayı olarak 16 öğrenci seçilmiş , o yüzden oldukça heyecanlıyım aralarında olduğum için :) Öğrenciler Fransa,İtalya,Bulgaristan,Estonya,Portekiz ve Almanya'dan seçilmiş. Akademi'nin attığı mailde oldukça seçkin bir grup olduğu yazıyor , thanks .
Neyse gelelim iki haftalık seminer programı ve konusuna.
Zaten konuyu görür görmez vuruldum ben , evet çünkü iki hafta boyunca Goethe ve Schiller'in meşhur mektuplarından / yazışmalarını temel alarak kültürel yazı ve edebiyatın günümüze dek uzanan tarihini inceleyeceğiz.HANİ MÜKEMMEL DEĞİL Mİ? Blogumu devamlı olarak takip edenleriniz bilir,benim için seçilmiş gibi konu adeta.
Aylar önce Sahaflar'dan ''Goethe'yle Mektuplaşmalar'' adlı 3 ciltlik bir seri almıştım,bu evrene bi mesaj mı oldu acaba?
Weimar'a geri dönecek olursak: Weimar Almanya'nın ''edebiyat,kültür ve sanatla bütünleşmiş başkenti'' diyebiliriz.Küçük olduğu kadar içi de dolu yani :)
Goethe'nin şehri. Almanya'nın önde gelen şair ve yazarlarının hayatlarında hep bir dönüm noktası olmayı da enteresan bir şekilde başarabilmiş bir şehir. Kleist,Hölderlin,Schiller ve Goethe...Daha ne olsun ki zaten ?
İki haftalık program süresince Akademi'nin Goethe'nin evine ve tarihi Bibliotheklere(kütüphane) özel ziyaretleri olacak. Onun haricinde şehri keşfetmemiz için bize de bol bol zaman veriyorlar. Hatta mailde yazdıklarından özellikle Jena ve Weimar'ı keşfetmemiz için bizi teşvik ettiklerini hissettim . Belki de üniversite seçimimizi burda yapmamız içindir ya da en basidinden şehrin güzelliklerini bizzat görmemizi istiyorlardır kimbilir :) Ama benden yana rahat olabilirler çünkü ne zaman yalnız başıma seyahate gitsem ( bir örnek için bkz. blogdaki Cambridge Anılarım) manyaklar gibi etrafta ne kadar sergi müze varsa ayaklarım su toplayana kadar geziyorum.Sonra da odaya dönünce yattığım yeri zor buluyorum yorgunluktan,ama değiyor :)
Yukarıda saydıklarımın yanında asıl çalışma/ders mekanımız Jena Akademi olucak sanıyorum ki. Öğretmenlerimiz bize Goethe-Schiller yazışmalarına dair incelemeler yaptıracak ve günümüze dek dönüşüp , değişim yaşamaya hala devam eden kültürel yazın ortamını tartışacağız.Ortam tadından yenmeyecek yani.
İşte bu yüzden mutluluğumu sizlerle de paylaşmak istedim , şimdi hepberaber 18 Ağustos'u bekleyelim.Çünkü dönünce yazacağım tonlarca şey birikecek gibime geliyor. (Ve bu sefer Balkanlar turum gibi olmayacak gerçekten gelir gelmez bilgisayarımın başına geçip sizlerle paylaşacağım,söz. )
İşte güzeller güzeli Weimar'a bir bakış daha :
Bu da bir yazarın paylaşımlarından size son alıntım olsun :
''
Goethe, 1774 yılında ‘Genç Werther'in Acıları‘nda mekan olarak Weimar’ı -o sıralar yasak aşk yüzünden canına kıyan elçilik sekreterinin intiharı ile birleştirerek- ilk aşkını anlatmak için kullansa ve Thomas Mann, 1950′de Lotte Weimar’da ile bu aşkı gerçek ve kurmacayı birbirine katarak yıllar sonrası bir zaman dilimi içine yerleştirerek anlatsa da Weimar asla diğer yüzüyle anlatılmamıştır.
Weimar aslında bir sisin ardında. Belki de, bilmemiz gereken hiçbir zaman bilemeyeceklerimiz. Anlatılanların ardında kalanlar, yaşanırken ışıltılı gelmeyen, kimine huzur verirken kimini yokluğuna, hiçliğe, çekip gitmeye mahkûm eden Weimar’ın öyküsü bu yönüyle anlatılmadı çünkü daha önce.
Weimar, küsüp gidenler kadar kalıp göğünde pervaz edenlerin şehri. Ona sürgün olanlar kadar ondan sürgün olanların şehri…
Weimar: Şehr-i Kalem… şehr-i edebiyat, şehr-i fikir… kimi sanatçıların Diotima’sı; kimi sanatçılarınsa Phaeton’u. ''
Weimar - Jena - Akademie ile ilgili daha fazla bilgi almak için : http://www.weimar-jena-akademie.de/ (ya da Jena veya Weimar'da Goethe ve Schiller'in kültür şehirlerinde üniversite hayatını geçirmek isteyenler varsa mesela ... )
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder