19 Temmuz 2013 Cuma

Mutlu Yumurtalar

Bugün,yani 30 Mayıs, Peter Carl Fabergé 'in doğum günü sevgili okurlar.


Kendisi benim şahsen 'mutlu yumurtalar' olarak adlandırdığım muazzam mücevherat ürünü meşhur yumurtaların tasarımcısıydı.


Ve tabii ki Rus asıllı.


Zaten böyle şok edici derecede güzel ve ihtişamlı ne kadar mücevher vb. varsa hepsi Rus tasarımcıların elinden çıkıyor ! E kabul etmek lazım,adamlar işi biliyor. İhtişam , görkem  dedin mi 1 numaralar gerçekten.


Siz onların böyle aç dolaştığına , halkın büyük bir kesiminin fakir olduğuna hatta neredeyse sefalet içinde yaşadıklarına bakmayın. 


Tarihte hep ihtişamdan yana olmuşlardır.


Tarih derslerinde okuduğumuz o ''Mutheşem Çar'', ''Korkunç Çar'' hikayeleri boşuna değilmiş herhalde.


Moskova'nın Kızıl Meydanı olsun, St. Petersburg'un katedralleri,kilise mimarileri olsun ülkenin her yerine biraz biraz ihtişam serpilmiş gibi.


Dünyaca ünlü şairimiz,gurur kaynağımız Nazım Hikmet'in yattığı Moskova Novodeviçiy Mezarlığı örneğin.. Şahsen gidip gördüğüm için söylüyorum.. gerçekten büyüleyici..Bütün mezar taşları etrafındaki yapılar..Çok küçük bir yaşta olduğum halde hala aklımda . Hele yüzyıl kadar önce Bol'shoy Tiyatrosu'nun baş balerinine ayrılan bir köşe vardı ki,anlatmaya kelimeler yetmez :)


Onun bütün kostümü,tütüsüyle dans ederkenki devasa bir heykelini yapmışlar. Gerçekten enfesti yanii. Tam yüzünü göremediğim için babam beni sırtına almıştı sanıyorum :)


Zaten mezarlık Novodeviçiy Manastırı'nın bahçesine dahil ve tam arkasında da Moskova Nehri kıyısında bir ördekli gölü mevcut :) 


Zaten Nazım Hikmet'e de Lenin Tepesi'ne bakan böyle ihtişamlı bir yer yakışırdı değil mi ama?


Neyse sevgili okurlar,kısaca söylemeye çalıştığım şey : Russian people know it well ! 


O zaman burdan Peter amcamızı anıp,sevgilerimizi yolluyoruz ve bu eğlenceli yumurtaların resimlerine bakıp gözümüzü gönlümüzü şenlendiriyoruuuz :)


Bu arada yumurtlar ''Russian Easter Eggs'' olarak da geçiyor. Zaten Rusya'nın neresine giderseniz gidin her Souvenir Shop'ta bu yumurtaları boy boy , desen desen,taşlı taşsız görmek mümkün :) 
Daha siz ''I would like to know how much thesee eeeeggg.....'' e kalmadan , çakal Rus amcamız olayı kapıyor ve size boy boy yumurtaları uzatıyor,kısa kes de al alacaksan dermiş gibi :))









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder