19 Temmuz 2013 Cuma

Cannes:yine,yeni,yeniden

Dünyanın en önemli film festivali, yedinci sanatın vazgeçilmez randevusu bu sene arkasında pek iz bırakmayacağa benziyor.

Neden mi? buyrun,onlar konuşsun.



Wolfgang Spindler:
“Bu seneki festivali nasıl buldunuz?”
Mariangela Castrovilli:
“Pek parlak değildi. Çok az sayıda güzel film vardı. Birçoğu yarışmaya katılmayı bile hak etmiyordu.”
Carlos del Amor:
“Hayal kırıklılığı… Bu seneki filmleri cesaretten yoksun ve muhafazakar buldum. Daha önceden Altın Palmiye ödülünü almış dört yönetmen vardı. Hatırda kalabilecek, parıltılı, yeni şeyler çok azdı. Katıldıklarımın en vasatlarından biriydi.”
Martina Riva:
“Cannes’daki filmlerin kaliteleri genelde yüksektir. Bu sene bence geçen yılki gibi Terrence Mallick’in The Tree of life’ı ya da The Artiste gibi baş yapıtlar yoktu. Bu sene çok iyi yapımcılar katıldı fakat ilk görüşte aşk olmadı.”
Karin Badt:
“Hem mutlu, hem de mutsuzum. Mutluyum çünkü izlenmeye değer sağlam eserler vardı. Dört filmden çok memnun kaldım. Fakat kötü filmler de yok değildi. Kötü filmlerden kastım içeriklerini boş bulmam ve piyasa filmleri havasında olmaları.”


Ama yine de 65. Cannes Film Festivali , Türkiye için yine gururla üstesinden geldiği bir organizasyon oldu. İlk Nuri Bilge Ceylan'dı bizleri gururlandıran;şimdiyse Rezan Yeşilbaş.
 Ödül töreninde ilk Altın Palmiye 'Kısa Film dalında verildi. En İyi Kısa Film ödülünü 'Sessiz' filmiyle Rezan Yeşilbaş kazandı.
Rezan Yeşilbaş ödülü almak için sahneye çıktığında sözlerini "ödülü ülkemin sessiz ve yalnız bırakılmış bütün kadınlarına adıyorum" şeklinde bitirirken,seyirciden destek ayakta alkışlarla geldi :)
Yeşilbaş'ın konuşması, Nuri Bilge Ceylan'ın 61. Cannes Film Festivali’nde Üç Maymun filmiyle  En İyi Yönetmen ödülünü aldıktan sonraki "Ödülü, tutkuyla sevdiğim yalnız ve güzel ülkeme adıyorum" sözlerini hatırlatmadı değil.

İkisine de sonsuz kez tebrikle & teşekkürler.

Bizleri olduğumuz gibi yansıttıkları ,yargılamalara artık bir son vermeye çalıştıkları için...


İşte ''Sessiz'' :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder