19 Temmuz 2013 Cuma

Edirnespor nedir?



Edirnespor 'un kuruluş hikayesine bir göz atalım mı?

Edirnespor...
Geçmişten günümüzde 50-60lı yıllarda kazandığı onca zafer..aldığı onca kupa..
Peki bu zaferlerin  arka planında ne var ?
Gölgede kalanlar ..
Ve yine dedem Hasan Karavit 'e çıkan bir hikaye..
Bakalım neler olmuş,neler bitmiş...
Kimler neler değiştirmiş..

Geçmişten Günümüze Edirne Spor
23.10.2009


Burhan Aytekin


Vazgeçemediğimiz bir tutku, İsmine, rengine gönül verdiğimiz
Geçmişten Günümüze Edirne Spor
Edirne Spor Kulübünün Tarihi
Edirne Spor kulübünün kuruluşundan günümüze tarihi gelişimini öğrenmek için yapmış olduğum araştırmada belgelerin az olduğunu gördüm. Bazı belgelerde imha olduğu öğrendim. Ancak yinede yılmadım ve araştırmama bugünde devam etmekteyim. Gelecek bir tarihte bulduğum belgeleri sporseverlere sunacağım.
Osmanlı Devletinin son yıllarında savaşların bulunduğumuz Trakya bölgesinde olması sebebiyle gençlerin savaşlarda ülkesini savunması spora ayıracak vakti bulunmadığından Edirne’de spor kulüpleri Türkler tarafından kurulduğu görülmemektedir. Bu dönemde spor faaliyetleri Edirne’de azınlıklarının tekelinde görülmektedir.
22 Mayıs 1922 tarihinde Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı kurulmasıyla Trakya İdman Cemiyetleri Mıntıka Reisliği’ne bağlı Edirne’de, Edirne Spor Kulübünün ilk ismi Edirne Merkez İdman Yurdu olarak kurulmuş ve 18 Şubat 1936 yılına kadar faaliyetini sürdürmüştür.
18 Şubat 1936 tarihinde devletin spor yönetimine ağırlığı koyması sonucu kurulan Türk Spor Kurumu (Geçiş Dönemi) Türkiye genelinde faaliyet gösteren spor kulüpleri geçersiz sayılarak kapatılması sonucu Edirne Merkez İdman Yurdu’da kapandı. Edirne Spor Kulübü bu dönemde ismi Edirne Merkez Gençlik Kulübü ismini alarak faaliyete başladı. Zorunlu spor gençlik tarafından benimsendiği halde, uygulamanın demokrasi kurallarına ters gelmesi nedeniyle kurulan Türk Spor Kurumu 29 Haziran 1938 tarihine kadar yürürlükte kaldı. Yerini 3530 sayılı yasayla katma bütçeli bir devlet kuruluşu Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü’ne bıraktı.
II. Dünya Savaşı’nın sonrası Gençlik Kulüpleri ad değiştirerek yeni spor kulüpleri kuruldu. 1944 yılında 198 tescil numarasıyla Edirne Merkez Gençlik Kulübünün ismi Edirne Spor oldu. Renkleri Kırmızı Yeşil olarak tescil edildi. Ülke genelinde başlayan Milliyetçilik duyguları Edirne ilimizde’ de görülmektedir. Bu dönemde Oynanan müsabaka sonrası, oynanan musabakının önemine, rakibin kuvvetine göre sporcular ve seyirciler kulübe veyahut saraçlar caddesinde Atatürk heykeline kadar marşlar-kulübün marşını söyleyerek giderlerdi. Heykelde İstiklal Marşı söylenmesinde sonrada yine gelinen yoldan Kulübe kadar marşlar söylerlerdi.
1948–1949 Futbol Sezonunda Güftesini Hasan Karavit (Edirne Spor Futbol Takımının Kalecisi) yazdığı, Bestesini Kâmil Sülün’ün (Edirne Spor Futbol Takımının Sağ Beki) yaptığı Edirne Spor Marşı.
EDİRNE SPOR MARŞI
Her yerde bizim için yaşa sesleri
Ve her yerde Edirnespor gençleri
Her yerde bizim için yaşa sesleri
Ve her yerde Edirne Spor gençleri
Kalemiz gol yemez aman vermez beklerimiz
Hafımız geçilmez yırtıcıdır forvetimiz
9 Mayıs 1966 tarihinde, Meriç Spor (Kırmızı-Beyaz) ve Su Spor (Beyaz-Yeşil) kulüplerinin yapmış oldukları genel kurularında kulüplerini kapatarak Edirne Spor kulübünde birleşmeyi kabul ettiler. Yeni kurulan spor kulübünün rengi Sarı-Kırmızı ve Futbol takımının da Profesyonel faaliyet göstermesi oybirliğiyle kabul edildi.
Türkiye Profesyonel Futbol Liglerinin 2 inci ve 3 üncü liglerinde faaliyet gösteren Edirne Spor Kulübü Ekonomik nedenlerden dolayı şu anda Edirne Amatör Süper Liginde faaliyet göstermesi bizleri üzmektedir.

Bizlerde bu ilde yaşıyorsak Edirne Spor Kulübüne sahip çıkmalıyız.

Kaynaklar
Resimler: Abit Karavit-Abdullah Nevrekop-İsmet Tanrıkut-Özcan-Av. Ruhi Uğurlu-Yüksel-Emin-Tevfik Yeşil-İlter Konuksever-Orhan Bozdoğan-Sedat Seyyar-Ahmet Garbişten Arşivinden alınmıştır.









1950–1960 yılları arası







Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanan yazıların tüm hakları Ceyda Meriç'e aittir. Kaynak gösterilerek dahi bir yazının tamamı yazılı izin alınmaksızın kullanılamaz. Sadece alıntı yapılan yazının bir bölümü, alıntı yapılan habere/yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder