19 Temmuz 2013 Cuma

Dark Shadows ve çözülemeyen Tim&Johnny ilişkisi





Dark Shadows Dark Shadows dediniz..Başımızın etini yediniz.
Üstüne üstlük bi de bize:
*Johnny Depp
*Michelle Pfeiffer 
*Helena Bonham Carter
*Eva Green
*Alice Cooper 

dediniz !!!


Ama ayıp ettiniz.Daha doğrusu ayıp etmiştiniz.

Film ve oyuncu kadrosu duyulmaya başlandığında ortaya çıkan OLAĞANÜSTÜ coşku haricinde aklımın bir köşesinde hep ''ya bu bütün Hollywood'çu ablalarımızın abilerimizin bir araya geldiği filmler hep hayalkırıklığı oluyo bi daha olmasın cancağzım yaa '' düşüncesi vardı.Ama YİNE korktuğum başıma geldi.
Olmamış Tim olmamış.
Öncelikle aklımda yıllandıkça gittikçe büyüyen soru işareti şuydu: Neden Tim Burton Johnny Depp'siz yapamıyor? Artık aralarında basın açıklamasında bulunamayacak kadar korkunç ve gizli saklı kalması gereken bir aile bağı olduğunu düşünmeye başlamadım değil.
Tamam , yani Johnny Depp benim birtanemdir,canımın içidir.O bir kenara.Ama kendini Tim Burton'dan daha ileriye taşıyabilir . Öyleyse neden taşımıyor? Neden Tim'de ; Alice in Wonderland'de ; Imaginarium of Doctor  Parnassus'ta takılı kalmış bu az bulunur cevher?
Yani gerçekten,bazen şu ünlüleri anlamıyorum ! 
Neyse benim fikirlerim bir yana...demeyeceğim..Çünkü burası benim blog'um ..Dolayısıyla son sürat döktürmeye devam edeceğim maalesef sevgili Tim.
Gelelim Dark Shadows'a...

Kendisi vakti zamanında (bkz: 1966-1971) 'gothic soap opera' türünde olup, ABD'deki ABC televizyonunda gösterilen bir diziydi.

Sonra Tim Burton amcamız onu aldı.Bir güzel rolleri dağıttı ve işte karşımızda '12 yapımı bir diğer Dark Shadows.

Kısaca konudan bahsetmek gerekirse -ki gerekiyor belli ki - ;
Barnabas Collins adlı karizmanın sözlükteki karşılığı edasıyla etrafta salınan zengin delikanlı,bir gün kendisine kör kütük ve kütüklüğüyle orantılı olarak platonik aşık olan bir cadı tarafından lanetlenir.Lanetlenerek kontluğu elinden alınan ve 200 yıl kadar toprak altında kilitli kalan bir vampire dönüşür Barnabas.
1972 yılında kopan bir fırtına sayesinde tabutu açılan ve özgürlüğüne kavuşan bu nazik vampir makamını ve intikamını almak için malikanesine geri döner.Ve filmin geri kalanını tahmin etmek zor değil. Yeni Collins Family ile komik şekilde tanışma faslı + onlara uyum sağlarken tökezleme faslı+sonunda uyum sağlama+tam o sırada işlerin sarpa sarması+cadının rolünün ani artışı ve alınan intikam + filmin zirve noktası cadı vs. vampir + nihai mutlu son 

Şahsen , böyle köklü ve popüler bir dizinin film uyarlamasını daha yaratıcı ve etkileyici beklerdim.Hem de elde bu kadar koz varken.Kozdan kastım tabii ki ilk sırada oyuncu kadrosu ardından senaryo gereği var olmuş masalsı öğeler ve senaryoyu bu öğeler çerçevesinde bir güzel süsleyip püsleme şansı. Ama Tim Burton 'aşırıya kaçmadan da vampir filmi yapılıyormuş' mentalitesinde miydi bilinmez tabii..
Bu alternatif doğruysa bile ben yine de filmden pek memnun kalmadım.
Favori aktris listemde Rachel McAdams ve Keira Knightley'den sonra başı çeken Eva Green ve aynı listenin aktör uyarlamasında Leo diCaprio ve Guillaume Canet'den sonra kuşkusuz en üstte olan Johnny Depp bile bu filmi 'tam' anlamıyla k
urtaramamış. 
Ama Tim Burton'un çoktan fark etmiş olduğu,sağolsun sayesinde bizi de aydınlattığı bir gerçek vardı: senaryo/yaratıcılık hatta ve hatta başlı başına filmin kendisi bile ne kadar vasat ve özelliksiz olursa olsun  Johnny Depp seyirciyi kendine kenetliyor.

İşte sadece bu yüzden bile filmi izlediğim için pişman değilim :)

Ama burdan Timciğime bir mesaj yollamak isterim :

Sevgili Tim,

Çok yaratıcısın,çok orjinalsin hatta bazı bazı marjinalliğe doğru kayıyorsun.Seni seviyoruz , iyi ki de varsın . Yoksa Charlie'nin Çikolata Fabrikası'nda o sıradışı çocuklarla nam-ı değer ölümcül turu atmadan ,Helena Bonham Carter'ın Alice in Wonderland'deki miniminiminnoş dudaklarını + mimiklerini izlemiş olmadan,Sweeney Todd'un etkileyici sahnelerinden bihaber olarak end up etseydik ne olurdu halimiz ? O yüzden no offense. Yerin çok ayrı. Ama ne olur Johnny'nin önünü daha fazla kesme.Ben ve diğer ilgili mevkiler kendisinin bir vampir veya Wonderland'deki bir psycho'dan çok daha ötede bir role daha iyi gidebileceğinde hatta bunun çok daha iyi olacağında hemfikir.
Lütfen bize kulak as.Hatta kulak ver . 
Haydi canım sincerely,

öpüyorum....









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder