19 Temmuz 2013 Cuma

Geldi,gitti,bahsi bitmedi:Madonna







Madonna: her şovuyla,her şarkısıyla,her klibiyle skandal yaratan,zamana adeta meydan okuyan pop kraliçesi. Bana sorarsanız bir deha. Müziğiyle,bedeniyle ve düşünce yapısıyla ''zaman''ı durdurmakla kalmayıp ; değişen her güne,her nesle , her gündeme karşın onun yeri aynıydı,burdaydı o.Buralarda olduğu hep belliydi değil mi? Son yıllarda artık neredeyse onun yaşına gelmiş her dev starın düştüğü o dipsiz 'ego' kuyusunun dibine o da vurdu gerçi.Tam vurdu denmese de teğet geçti dibini.Malumdur; ''kalıcılık'' , ''süregelen,bitmeyen,bitmeyecek olan,bitmemesi gereken gençlik'' telaşıyla.Dolayısıyla Hard Cany,Girl Gone Wild gibi etkisi -o kadar da- uzun sürmeyecek , pek Madonna tadı vermeyen albümler çıkardı.Ama biz yine de biliyorduk ki o aynı Madonnaydı,bu bir geçiş sürecydi,ve adı üstünde ''geçecekti''. Bunu 7 Haziran akşamı rötarlı çıktığı 30 tır ve birkaç uçağıyla hazırlandığı devasa Türk Telekom Arena sahnesinde de bir kez daha anladık. O, hep bizim bildiğimiz eski Madonnaydı.
Ama ondan ve muazzam şovundan bahsetmeden önce aklıma kazınmış bir anıyı da paylaşmak isterim.Bir diğer Madonnasever olan annemle gittiğimiz konser öncesi yerimize oturduğumuzda tam ön çaprazımızda  30-40 yaşlarında bir bayan ve yanında (elini tutup onunla heyecanla konserin başlamasını bekleyişinden ve samimiyetlerinden annesi olduğunu çıkarabildiğimiz) 60 yaşlarındaki annesi oturuyordu. [Nesilden nesile derken demek isteğim buydu işte ] Vay be ! demeden edemedim o an . Hem de sesli olarak.Anneme de gösterdim manzarayı ,biz de hemen hemen aynı durumdaydık çünkü . Anne-kız. Bir efsanenin konserinde.Ama beni asıl etkileyen manzara konser başladıktan yaklaşık1 saat sonra Madonna'nın ''Papa Don't Preach'' adlı şarkısını seslendirirkenki coşkularıydı ön çaprazdaki anne kızın. El ele kol kola dans ediyolardı . İnanılmaz bir coşkuyla.Annenin heyecanı ve kızının onun bu heyecanını görüp daha da coşkulanması...Bu sahne görülmeye değerdi.Kimbilir bu 'ön çaprazdaki anne-kız '' misali kaç örnek daha vardı o gece konserde..Bilinmez.Bilinen tek bir şey var ki,Madonna 3 nesildir dinleyicilerini coşkuyla ve heyecanla doldurmaya devam ediyor ve yakın zamanda da duracak gibi görünmüyor pek.

Ama görülmeye değer olan tek an ''ön çaprazdaki anne-kız dansı'' değildi elbette.Konserin ilk saniyesinden 1.5-2 saatin sonundaki son parçanın son gösterisindeki son koreografi detayına kadar bu performans tek kelimeyle  İNANILMAZDI.Madonna kendiyle adeta özdeşleşen -dini- nitelikler taşıyan (ayin kostümleri,haçlar,kilise dekorasyonu) bir şovla selamladı Türk izleyicisini.Bangır bangır tüyleri diken diken eden bir kilise müziği , eşi benzerini görmedim , izlemedim o ana dek. Onlarca dansçı uzun şaşaalı cüppeler içinde saklanıyor oradan oraya yavaşça , gerilimi arttırarak yürüyor,bir önlerini dönüyorlar;bir arkalarını.O an kimse yoktur ki,kendini gösteriye kaptırmasın.''Abartıyor bu kız bu kadar da olamaz'' demeyin...Neden mi? Abartılacak bir yanı yoktu,performans başlı başına bir ''olay''dı çünkü.Ve birkaç dakika sonra o mükemmel sesiyle Madonna muhteşem yaldızlı kostümler içinde belirdi ekranların arkasında.Daha doğrusu henüz kanlı canlı Madonna değil,silüetiydi beliren.Ve sonra BAM ! İşte bizim bildiğimiz Madonna!!! Son çıkan albümünden hitlerle başladı konsere . Her parça için ayrı koreografi,ayrı dekor,ayrı kostümler ,ayrı bir sahne. Bir tanesinde  yatak odası dekoru vardı mesela.Anlatılansa bir cinayetti belli ki.Son albümden sert,aksiyon dolu bir parçaydı seslendirdiği.Madonna elinde silahla ilk karşısındaki adamla düello yapıyor sonra silahlar atılıyor yüzyüze mücadele başlıyor ve elbet ki kazanan taraf bizim Madonnamız oluyor :) Bu temayı başlı başına fazla 'uçuk' bulmuş olsam da sonrasında kendini affettirdi bana Madonna. Neyle mi? Tabii ki araya serpiştirilmiş klasikleriyle.Ancak 'Like a Virgin'e sıra geldiğinde ,maalesef tüm konser boyunca en hevesle beklediğim parçalardan olmakla beraber değiştirilmiş ritmi ve akışıyla benim için bir hayalkırıklığıyla sonuçlandı.

Ama bir son vardı ki bir son...Akıllara zarar. Tam da ''HANİ AMA LIKE A PRAYER??!!'' fısıldaşmaları başlamışken..(Bilirsiniz ; 'like a prayer' parçası tüm dünyada her anlamda bir sansasyon yaratmıştır.Madonna'nın klip ve şarkı sözlerindeki aşırı dini ve daha da önemlisi 'uçuk' yaklaşımı eleştirilere maruz kalmış ve aylarca gündemden inmemiştir.Ama aynı zamanda herkes bilir ki bu şarkı Madonna'yı (aynı Frozen,Like a Virgin,Papa Don't Preach,Vogue vs..de olduğu gibi ) Madonna yapan parçaların başında gelir.Bambaşkadır.Sizi alıp götürür ve kendinizi ritmin içinde kaybolmuş bulursunuz.Öyle bir başkadır işte.
Ve işte o final. Birden sahnenin ortasında beliren kocaman ek bir platform.Üzerinde bembeyaz kilise kıyafetleri içinde 30-40 kadar koro şarkıcısı(hani ''gospel'' dediklerimizi seslendirenlerden) .Ve inanılmaz bir tempoyla başlayan Like a Prayer sahnede.Bir tek kişi yoktu etrafta ki ellerini havaya kaldırmasın,mutluluktan deliye dönmesin.Bütün TT Arena ayaktaydı artık. ''Just like a prayer,I'll take you there...'' Bütün Türkiye şarkı sözlerini ezbere biliyormuş da haberimiz yokmuş arkadaş !! 

İşte böyle,yine&yeniden anlatılamayacak kadar güzel bir anı paylaşmaya çalıştım siz değerli okuyucularla.Umarım ufacık da olsa bir parça sizi de oraya götürebilmişimdir;veya zaten gitmiş olanlarınız varsa onlara bir kez daha o güzel konseri yaşatabilmişimdir.Öyleyse,ne mutlu bana.

Madonna rüzgar gibi geldi ama maalesef fırtına gibi gitti.Neden mi maalesef? Çünkü onun bu son noktadaki orjinal ve saygıyı her şekilde hak eden performansı ülkemizde yargılandı,sövüldü,hakkında atıp tutuldu.Yani kısaca hiç yapılmaması gereken şeyler yapıldı.Ama en yapılmaması gereken şey neydi bence biliyor musunuz? Madonna ve Ajda Pekkan'ın bir tutulması. Hatta ve hatta vasat ve basitlikten öteye geçememiş magazin   programlarında Ajda Pekkan'ın Madonna'dan ÇOK daha iyi olduğunun ileri sürülmesi.Tamam,Ajda Pekkan yerlidir,iyidir,kötü değildir demiyorum.Hatta bizzat ben de birkaç Ajda şarkısını severek dinlerim.Ama hadi yapmayın.Şunu yapmayın işte.Madonna diyoruz. Göz var nizam var arkadaşlar...Başka bir şey diyemiyorum ne yazık ki,demek isterdim o ayrı mesele .


İyi geceler !! 



Eklemeden edemeyeceğim ! 
Benim için sırasıyla en başta gelen Madonna şarkılarını birazdan yayınlayacağım post'ta sizlerle paylaşacağım.İlgili olmasanız bile bir dinlemenizi tavsiye ederim.E tüm bu şarkıların 'klasik' olarak değerlendirmelerinin haklı bir sebebi vardır elbet değil mi ? :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder